Kesä

Kirpeä feta ja makea mansikka maistuvat yhdessä.

Mansikka-melonisalaatti

4 annosta
  • 700 g vesimelonia
  • 5 dl mansikoita
  • 200 g salaattia (paria erilaista)
  • 100 g fetajuustoa
  • pieni nippu minttu

Kastike:

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl vettä
  • 1-2 tl vaahterasiirappia
  • veitsenkärjellinen rouhittua pippuria
1. Huuhtele ja valuta salaatit, perkaa ja puolita mansikat, kuutioi feta sekä poista vesimelonista kuori ja kuutioi meloni.

2. Asettele vadille salaattia, melonia, mansikoita, fetaa ja osa mintulehdistä.
3. Sekoita kastikkeen ainekset, silppua joukkoon osa mintunlehdistä ja valuta kastike salaatille.

4. Tarjoa alkusalaattina tai grillatun kalan, pihvien tai grillikasvisten lisäkkeenä.


Kesäwokki

Currylla maustettu tofu tekee vihannesvokista tukevaa ruokaa.

4 annosta
  • 1 uusi sipuli varsineen
  • 1 pieni kukkakaali
  • ½-1 kesäkurpitsaa
  • 50 g pinaattia
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 200-300 g tofua
  • ½-1 tl currya
  • ¼ - ½ tl suolaa
  • 1-2 rkl vettä
  • muutama oksa korianteria
1. Huuhtele ja pilko kasvikset pikku suupaloiksi, suikaloi pinaatti ja kuutioi tofu.
2. Paista tofu öljyssä pannulla ja mausta currylla sekä ripauksella suolaa, siirrä lautaselle odottamaan.
3.Lisää tarvittaessa öljyä, kuullota sipuli, lisää kukkakaali, sekoittele, vähennä lämpöä, lisää vettä ja anna kypsyä muutama minuutti kannen alla.
4. Lisää lämpöä, siirrä kesäkurpitsa pannulle, kypsennä sekoitellen. Lisää vielä pinaatti sekä tofukuutiot ja kääntele joukkoon.
5. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella korianterilla.

Marja-jogurttijäätelö

6 annosta
  • 100 g mustaherukoita (mansikoita tai muita marjoja)
  • ¾ -1 dl sokeria
  • 4 dl maustamatonta jogurttia
1. Soseuta sokeri (mansikoihin vain ¼ - ½ dl) ja marjat esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää jogurtti ja tarkista makeus.
2. Käynnistä jäätelökone ja kaada seos jäätymään pariksikymmeneksi minuutiksi.
3. Jäätelön voi tehdä myös pakastimessa: Pane seos jäätymään ja vatkaa sitä säkhövatkaimella 2-4 kertaa jäätymisen aikana.
4. Tarjoa mustaherukkajäätelöä esimerkiksi mansikkakastikkeen kanssa (survo 3 dl mansikoita ja makeuta juoksevalla hunajalla tai ripauksella sokeria).
Vinkki. Valmista monitoimikoneella ja käytä pakastettuja (kotimaisia) marjoja ja sokerin tilalla noin ½ dl vaahterasiirappia, silloin jäätelö on valmista heti sekoituksen jälkeen.

Parsa-perunasalaatti

Perunasalaatti maistuu kalan tai makkaroiden kanssa.

4 annosta
  • 600 g uusia perunoita
  • 400 g vihreää parsaa
  • 1 uusi sipuli varsineen
  • 1 dl (20 kpl) kalamataoliiveja
  • 1 rkl silputtua tuoretta timjamia
  • 2 rkl sitruunamehua

Kastike:

  • 1 tl hunajaa
  • ¼ tl suolaa
  • veitsenkärjellinen vastarouhittua pippuria
  • 4 rkl oliiviöljyä

Koristeluun:

  • 8-10 roomansalaatinlehteä
1. Harjaa perunat hyvin ja keitä juuri ja juuri kypsäksi, 15-20 minuuttia. 2. Kuori parsanvarret, leikkaa tyvi pois ja lisää kypsymään perunoiden kanssa noin 5 minuutiksi.
3. Viipaloi oliivit, pilko sipuli, puolita perunat tai jaa 4 osaan, leikkaa parsanvarret 4-5 osaan.
4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, siirrä kaikki ainekset kulhoon, valuta kastike päälle ja annna vetäytyä      viileässä.
5. Sekoita muutaman kerran, koristele salaatilla ja tarjoa savustetun tai grillatun kalan, makkaroiden tai lihan lisäkkeenä.

Minttu-mansikkajuoma

Mansikkajuoma maistuu aamulla, alkumaljana, jälkiruokana, milloin vain.

5-6 annosta

  • 1 l mansikoita
  • 5 dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • pieni nippu minttua

1. Perkaa mansikat, riivi sekaan mintunlehdet, lisää vesi ja sokeri ja sekoita sauvasekoittimella.

2. Pullota ja säilytä jääkaapissa, säilyy pari päivää.
3. Tarjoa kylmänä.

Vinkki. Vaihda välillä minttu basilikaan tai sitruunamelissaan.

Kesäkeitto

Kuvateksti

4 annosta
  • 5-6 uutta perunaa
  • 5-6 porkkanaa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 200 g herneitä
  • 1 uusi sipuli varsineen
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1-2 dl nokkosen tai vuohenputken lehtiä
  • pieni nippu tuoreita yrttejä (lipstikkaa, kynteliä, basilikaa, oreganoa, persiljaa)
  • 6-7 dl kasvislientä
  • 2½ dl kasvirasvakermaa
  • ¼-½ tl vastarouhittua pippuriseosta
1. Puhdista ja pilko kasvikset, kuullota kattilan pohjalla sipulikuutiot öljyssä ja lisää kasvisliemi.

2. Pane perunan- ja porkkananpalat kiehumaan, lisää muutaman minuutin kuluttua kukkakaalinpalat ja herneet, kypsennä 5 minuuttia.
3. Lisää silputtu nokkonen ja kerma, kuumenna ja tarkista perunoiden kypsyys.
4. Lisää silputut tuoreyrtit ja pippuri, tarkista maku ja tarjoa ruisleivän kanssa.


Kesäkaalikääryleet

Uudesta kaalista hautuu meheviä kasviskääryleitä.

4 annosta
  • 1 kpl (500 g) nuori keräkaali
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 5 dl kasvislientä
  • 2½ dl täysjyväriisiä
  • ½-1 dl tuoretta minttua
  • 3-5 pientä sitruunamelissan oksaa
  • 2 kevätsipulia tai 1 uusi sipuli
  • 80 g pinjansiemeniä
  • ½ sitruunan raastettu kuori (luomusitruuna)
  • ¼-½ tl vastarouhittua pippuriseosta
  • 1 rkl rasiamargariinia
  • 1 rkl siirappia
1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä. Huuhtele kaali ja irroittele 12-16 lehteä yksitellen, auta veitsellä kannasta.
2. Huuhtele sipulinvarret, pilko sipuli ja loput kaalista sekä kuullota pannulla öljyssä. Anna hautua noin 10 minuuttia.
3. Pese sitruuna hyvin ja raasta noin puolet kuoresta ohuesti. Lisää sitruunankuoriraaste, silputut yrtit, rouhitut pinjansiemenet sekä kypsä riisi kaaliin.
4. Voitele vuoka (halkaisija noin 28 cm), annostele kaalinlehdille riisiseosta, pyöräytä kääryleiksi ja asettele vuokaan. Kiinnitä kääryleet tarvittaessa cocktailtikulla. Valuta päälle siirappia.
5. Kypsennä kannen alla uunissa 200 asteessa noin tunti. Voit loppuvaiheessa ottaa kannen pois, että kääryleet saavat väriä. Kokeile kypsyyttä haarukalla ja poista cocktailtikut. Tarjoa lisäksi tomaatti-sipulisalaattia.


Täysjyväpastaa ja pinaattikastiketta

4 annosta
  • 250 g täysjyväpastaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 uusi sipuli varsineen
  • 250-500 g pinaattia (myös kokonaisena pakastetut lehdet käyvät)
  • 1 tl muskottia
  • 4 rkl kasvirasvatuorejuustoa
  • 2-3 rkl vettä
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • 100 g pähkinäsekoitusta

1. Huuhdo ja hienonna sipuli, huuhtele pinaatti ja leikkaa suikaleiksi. Kuullota sipuli öljyssä, lisää pinaatti, anna haihtua hiukan ja lisää muskotti, tuorejuusto ja vesi. Jätä odottamaan.

2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan mineraalisuolalla maustetussa vedessä ja paahda sillä välin pähkinät.

3. Jätä muutama basilikanlehti koristeeksi ja leikkaa loput kastikkeeseen.

4. Valuta pasta ja sekoita siihen kastike, annostele lautasille ja koristele hiukan rouhitulla pähkinällä.

5.Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vihreä munakas

2 annosta
  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl vettä
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • veitsenkärjellinen vastarouhittua pippuria

Täyte:

  • ½ sipulia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 100 g kesäkurpitsaa
  • 100 g nokkosta tai pinaattia
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • veitsenkärjellinen vastarouhittua pippuria
  • pari oksaa tuoretta rakuunaa (tai ½ tl kuivattua)

1. Riko munat kulhon, lisää vesi ja mausteet ja sekoita.

2. Huuhdo nokkoset ja pilko, pilko myös kesäkurpitsa, kuori ja hienonna sipuli.

3. Kuullota öljyssä pannulla sipuli ja lisää vihannekset, kääntele hetki, mausta.
4. Kaada munaseos päälle, sekoita hiukan ja vähennä lämpö pieneksi.
5. Anna hyytyä ja tarjoa heti.