Kevät

Raparperi ja mansikka ovat alkukesän makupari.

Raparperi-mansikkakakku

12 palaa

  • 4 munaa
  • 2 dl kidesokeria
  • 1 dl täysjyväspelttijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • ½ l raparperinpaloja
  • 1 rkl perunajauhoja


Täyte ja koristelu:
  • 1 l mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maitorahkaa
  • ¾ dl tomusokeria
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • mintunlehtiä

1. Huuhdo ja kuori raparperit ja leikkaa viipaleiksi. Mittaa lautaselle perunajauho ja pyöräytä raparperinpalat siinä.

2. Säädä uuni kuumenemaan 190 asteeseen, pane uunipannulle leivinpaperi.

3. Vaahdota munat ja sokeri, sekoita käännellen joukkoon puolet jauhoista. Sekoita leivinjauhe ja kardemumma loppujauhoihin.

4. Sekoita öljy ja loput jauhot taikinaan nostellen ei vaivaten.

5. Levitä taikina uunipannulle ja ripottele raparperinpalat päälle. Paista 190 asteessa uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin vaaleanruskeaksi.

6. Perkaa mansikat ja leikkaa viipaleiksi, vaahdota kerma ja sekoita maitorahkan ja sokerien kanssa.
7. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen tai neljään osaan, irrottele ne paistinlastalla leivnpaperista. Kokoa kakuksi levittämällä kermarahkaa ja mansikanviipaleita väliin ja päälle. Käytä pahvinpalaa tai leikkuulautaa apuna pohjien siirtämisessä.

Savulohinyytit (Savuporonyytit)

50 kpl

Pohja:

  • 100 g rasiamargariinia
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1½ dl perunasosetta
  • 1 rkl rypsiöljyä


Täyte:
  • pieni nippu tilliä
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g kylmäsavulohta
  • (voiteluun kananmunaa)

1. Nypi murumaiseksi rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää perunasose ja öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.

2. Anna taikinan vetäytyä hetki viileässä, hienonna tilli ja leikkaa kylmäsavulohi pikku paloiksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele molemmat pötköksi ja jaa 25 palaan.

4. Litistä palaset pyörylöiksi ja kauli ne jauhotetulla pöydällä ohuiksi pohjiksi, peitä etteivät kuivu.

5. Sipaise veitsenkärjellinen tuorejuustoa pohjille, ripottele hiukan tilliä, lisää savulohta, taita puolikuuksi, pistele haarukalla ja voitele.

6. Paista nyytit 225 asteessa noin 7 minuuttia, kunnes saavat hiukan väriä ja tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Vinkki. Voit leipoa nyytit myös valmiista pakastetusta ruisperunataikinasta. Nyyttejä voi pakastaa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Savulohen voi vaihtaa savuporoon ja tillin ruohosipuliin.

Kasvisletut

4 annosta

  • 200 g nokkosta tai muuta vihreää lehtivihannesta
  • 1 pieni sipuli varsineen
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 4 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ohrajauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl raastettua muskottipähkinää
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • pullomargariinia paistamiseen

1. Kuori ja hienonna sipuli, suikaloi nokkonen ja kuullota molemmat öljyssä pannulla.

2. Sekoita jauhot maitoon, lisää munat ja muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.

3. Anna turvota puolisen tuntia.

4. Paista pieniä tai isoja lettuja pinnoitetulla pannulla.

5.Tarjoa porkkanaraasteen ja puolukkasurvoksen tai miedosti sokeroidun omenasoseen kanssa.

Vinkki. Porkkanaletut käyvät myös jälkiruuaksi: raasta taikinaan 2-3 porkkanaa, jätä sipuli, pippuri ja muskotti pois ja tarjoa letut omenasoseen tai hillon kera.

Perunasalaatti

4 annosta
  • 800 g kiinteitä perunoita
  • 1 omena
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 maustekurkku

Kastike:

  • 6 rkl rypsiöljyä
  • 1-2 rkl valkoviinietikkaa
  • ¼-½ tl suolaa
  • ¼-½ tl vastarouhittua pippuria
  • 1-2 rkl hienonnettua tuoretta yrttiä (sileää persiljaa ja timjamia)
1. Keitä perunat, anna jäähtyä ja pilko.

2. Kuori ja silppua sipulit, pilko omena ja maustekurkku kuutioiksi sekä sekoita kastikkeen aineet keskenään.

3. Sekoita perunaviipaleisiin sipulisilput, maustekurkku ja kastike, sekoita hyvin ja anna vetäytyä viileässä.

4. Tarjoa paistettujen kalafileiden tai grillattujen makkaroiden kanssa. Laita tarjolle myös vihreää salaattia ja ruisleipää.


Pitsa

16 palaa


Pohjat:

  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ½-1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 5 dl vehnäjauhoja



Päälle:

  • 400-500 g tomaattimurskaa
  • ½-1 kesäkurpitsaa
  • 1 sipuli
  • 1- 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 tl yrttisekoitusta
  • ripaus voimakasta kuivattua chiliä (cayennenpippuria)
  • 100 g ilmakuivattua kinkkua tai 150 g muuta kinkkua (tai tonnikalaa tai herkkusieniä)
  • 3-4 dl juustoraastetta
  • 1 ruukku rucolaa



Leivontaan:

  • 2-4 rkl rypsiöljyä
  • leivinpaperia
  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää pohjataikinan muut aineet kauhalla tai lastalla huolellisesti sekoittaen. Peitä liinalla tai kannella ja anna kohota puolisen tuntia.

  2. Leikkaa sillä välin pieni kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele ja valuta rucola. Tarvittaessa puhdista ja viipaloi herkkusienet.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan kahdelle öljytylle leivinpaperille uunipannulle ja taputtele öljytyin käsin lähes pannun kokoiseksi ohueksi levyksi.

  4. Levitä molemmille pohjille tomaattimurskaa, ripottele mausteita, asettele kasvisviipaleet sekä kinkkuviipaleet tasaisesti, lisää puolet rucolasta ja ripottele juustoraastetta päälle.

  5. Paista pitsoja 225 asteessa uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes juusto saa hiukan kullanruskeaa väriä.

  6. Ripottele rucolaa pitsalle ja tarjoa heti.

Vinkki. Pitsaan voi käyttää kaikkia kasviksia ohuina viipaleina. Juurekset kannattaa raastaa ja kypsentää ensin. Pitsapohjan voi valmistaa myös kokonaan täysjyväspelttijauhosta.


Sima

Sima maustetaan sitruunankuoren keltaisella kerroksella.

  • 4 l vettä
  • 250 g sokeria
  • 250 g fariinisokeria
  • 2 luomusitruunaa
  • 1/8 tl tuorehiivaa

Pulloihin:

  • rusinoita
  • sokeria
  • (pala inkivääriä)

1. Kiehauta puolet vedestä.
2. Pese sitruunat hyvin ja kuori talteen keltainen kuori ohuesti. Leikkaa valkoinen kuoriosa pois ja viipaloi sitruunat.
3. Pane sokerit, sitruunan kuoret ja viipaleet vähintään viiden litran astiaan ja kaada kuuma vesi päälle. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.
4. Lisää myös kylmä vesi ja kokeile, että neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Lisää vesitilkkaan sekoitettu hiiva.
5. Peitä astia kannella ja anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, siivilöi ja pullota sima.
6. Lisää pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria, sulje pullot ja säilytä viileässä. Sima valmistuu noin viikossa.


Pikkumunkit

20 kpl

  • 2½ dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • (veitsenkärjellinen suolaa)
  • ½ dl voi-kasviöljyseosta
  • 6-6½ dl (hiivaleipä)vehnäjauhoja

Paistamiseen:

         
rypsiöljyä

Koristeluun:

        
1 dl kidesokeria
                                                                       1 tl vaniljasokeria
1.Valmista taikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää muut aineet ja alusta tasainen, löysähkö taikina. Anna kohota peitettynä tunnin verran.

2. Kuumenna öljy kattilassa, ota taikinaa kahdella öljytyllä lusikalla ja tipauta öljyyn paistumaan pikku munkkeja, paistoaika 3-5 minuuttia.
3. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele lopuksi vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.


Vokkivihannekset ja nuudelit Indonesian tyyliin

Parsa sopii keväiseen vokkiin.

4 annosta
  • 3-4 kevätsipulia
  • 20 g inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 200 g herkkusieniä
  • 1 punainen paprika
  • 2 porkkanaa
  • 200 g vihreitä papuja
  • 200 g nuudeleita
  • 2-3 rkl Ketjap manis -soijakastiketta
  • 1-2 tl Sambal oelek -chilikastiketta
  • 1-2 rkl hedelmämehua tai vettä
  • 200 g kiinteää tofua (marinoitua)
  • 1½ dl cashewpähkinöitä
1. Puhdista kasvikset ja pilko suikaleiksi, hienonna inkivääri ja valkosipuli, säästä hiukan kevätsipulinvarsia koristeluun.
2. Kuullota sipuleita ja inkivääriä hetki öljyssä vokkipannussa, lisää porkkana-, paprika- ja herkkusiensuikaleet ja kypsentele hetki käännellen. Lisää pavut.
3. Kypsennä nuudelit kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi ja lisää vokkiin.
4. Lisää mausteet ja nestettä sekä kuutioitu tofu ja pähkinät, sekoittele hyvin.
5. Tarkista maku, koristele kevätsipulisilpulla ja tarjoa heti.

Vegesuklaakakku

Tuoreet mansikat maistuvat suklaakakun kanssa.

12 palaa

Pohja:

  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl täysjyväspeltti- tai -vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhoa
  • 2 dl kidesokeria
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 3 dl maustamatonta soijajogurttia
  • tasapohjainen kakkuvuoka, halkaisija 22 cm
  • kasvimargariinia voiteluun
  • korppujauhoja tai mannaryynejä jauhotukseen
Täyte:
  • noin 2 dl omenasosetta
  • (5-10 g inkivääriä)
  • 125 g soijavaniljavanukasta

Kuorrutus:

  • 100 g kasvimargariinia
  • 4 rkl tomusokeria
  • 100 g tummaa suklaata

Lisäksi:

  • ½-1 l tuoreita mansikoita
1. Kytke uuni kuumenemaan 175 asteeseen, voitele ja jauhota vuoka.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy ja jogurtti, sekoita vaivaamatta tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista noin tunti, kunnes irtoaa reunoista.
3. Sekoita omenasoseeseen kuorittu, pieneksi pilkottu inkivääri.
4. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa, vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella ja lisää jäähtynyt sula suklaa koneen käydessä.
5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen, levitä väleihin omenasosetta ja vanukasta sekä kuorruta kakku suklaalevitteellä.
6. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa mansikoiden tai muiden tuoreiden marjojen kanssa.


Sitrus-juustokakku

Sitruskakku maistuu keväältä.

8 palaa

Pohja:

  • 100 g kaurakeksejä
  • 30 g tummaa suklaata
  • 30 g kasvimargariinia

Täyte:

  • 200-250 g Mascarpone tai Viola-tuorejuustoa, maustamatonta
  • 2 dl pehmeää rahkaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½-1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 liivatelehteä
  • 2 rkl maitoa

Päälle:

  • 1-2 appelsiinia
  • 2 dl vettä tai appelsiinimehua
  • 1 dl hyytelösokeria
1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 22 cm) leivinpaperilla: leikkaa pohjan kokoinen pyörylä ja suikale reunalle.

2. Sulata rasva ja sekoita siihen sukaa, niin että sekin sulaa. Sekoita murskattujen keksien kanssa taikinaksi ja painele ohueksi pohjaksi vuoan pohjalle.

3. Sekoita juusto, rahka, sokerit, sitruunaraaste ja mehu. Vaahdota kerma ja lisää seokseen.
4. Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä ja sulata ne kuumaan maitoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana hyvin sekoittaen juusto-rahkaseokseen.
5. Kaada täyte pohjalle ja hyydytä peitettynä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
6. Kuori ja viipaloi applesiini poikittain. Kiehauta neste ja hyytelösokeri. Asettele tortun pinnalle appelsiiniviipaleet ja lusikoi mehu päälle. Hyydytä viileässä pari tuntia.

Laktovegevinkki. Tuorejuusto on sen verran jämäkkää, että liivatteen voi jättää pois. Kakusta tulee hiukan pehmeämpi, joten appelsiini kannattaa leikata kuutioiksi, niin kakku leikkautuu paremmin.

Vihreä kalakeitto

4 annosta
  • 4-5 kevätsipulinvartta
  • 100 g palsternakkaa
  • 100 g mukulaselleriä
  • 1 kpl (300 g) salaattifenkolia
  • 1 kpl (350 g) kesäkurpitsaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 5-6 dl kasvis- tai kalalientä
  • ½ tl vastarouhittua valkopippuria
  • 300-400 g kuhafileitä
  • ¼ tl merisuolaa
  • 1-2 dl kermaa tai kasvirasvakermaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1-2 rkl hienonnettua tilliä

1. Puhdista ja pilko kaikki kasvikset.

2. Mittaa öljy kattilan pohjalle ja lisää pilkottu sipuli, mutta jätä 1 dl sipulisilppua koristeeksi.

3. Kaada kattilaan valkoviini ja kasvisliemi sekä lisää palsternakka ja selleri kypsymään.
4. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä, 5 minuutin kuluttua fenkoli, sitten kesäkurpitsa.
5. Viipaloi kuhafileet, poista näkyvät ruodot, ripauta fileille suolaa ja lisää kattilaan, kun kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää myös pippuri, sitruunamehu ja kerma ja kypsennä pari minuuttia.
6. Tarkista maku, lisää loput sipulit ja tilli ja tarjoa ruis- tai sekaleivän kanssa.

Keväinen salaatti

4 annosta
  • 2-3 erilaista salaattia (noin ½ ruukkua kutakin)
  • 400 g vihreää parsaa
  • 1 verigreippi
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 2 rkl pinjansiemeniä

         Kastike:

  • 2 tl sinappia
  • 2 rkl greippi- tai sitruunamehua
  • 1 rkl vettä
  • 3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria
1. Kuori parsanvarret ja leikkaa tyven kova osa pois, keitä noin 5 minuuttia miedosti suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä ja pilko.

2. Huuhtele ja valuta salaatit, keitä ja jäähdytä munat, paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla.
3. Leikkaa greippi kalvottomaksi (ja ota siitä vähän mehua talteen kastiketta varten).

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

5. Asettele salaatti, parsat ja greippi kauniisti lautasille, kuori, lohko ja lisää munat, koristele pinjansiemenillä.

4. Kostuta kastikkeella ja tarjoa maalaisleivän kanssa.


Karitsaa ja kasviksia padassa

4 annosta
  • 600 g luutonta karitsanpaistia
  • 1 rkl pullomargariinia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl vastarouhittua pippuria
  • 2 tl soijakastiketta
  • 8 salottisipulia
  • (valkosipulinkynsiä)
  • 4 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 paprika
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 laakerinlehteä
  • pari oksaa timjamia (tai 1 tl kuivattua)
  • oksa rosmariinia (tai ½ tl kuivattua)
  • ½ tl salviaa
  • 1-2 dl vettä
  • 4-6 pientä perunaa
  • 2-3 rkl vähäsokerista omenasosetta
  • ½-1 dl kasvirasvakermaa


1. Anna lihan lämmetä huoneenlämpöön, paloittele se ja paista pannulla margariinissa. Mausta ja siirrä pataan uuniin 150 asteeseen.

2. Puhdista ja pilko kasvikset, paista kevyesti ja huuhtele pannu desilitralla vettä. Lisää kasvikset pataan mausteiden ja pannun huuhteluliemen kanssa.

3. Hauduta pataa noin 1½ tuntia, lisää kuoritut perunat ja tarvittaessa nestettä.

4. Kypsennä ½ tuntia, suurusta liemi omenasoseella, lisää tilkka kasvirasvakermaa, tarkista maku ja tarjoa.

Ruokaisasalaatti

Kevättalven vihannesvarastoa voi kartuttaa iduilla.

4 annosta
  • 1-2 porkkanaa
  • 1 punajuuri
  • 2 dl hapankaalia
  • 2 dl mungpavun tai sinimailasen ituja
  • 1 avokado
  • ½ ruukkua salaattia
  • muutama oksa basilikaa
  • 1-2 rkl kuivatettuja marjoja (tai 1 dl pakastettuja)

Lisäke: 4 dl raejuustoa, 200 g kypsää kananpoikaa tai savukalaa

Kastike:

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ½ rkl viinietikkaa tai omenamehua
1. Puhdista, kuori ja raasta juurekset, huuhtele ja valuta salaatti.
2. Asettele ainekset vadille, sekoita kastikkeen aineet ja valuta päälle.
3. Koristele marjoilla ja yrteillä ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

Haukipyörykät

4 annosta
  • 500 g fileoitua haukea
  • 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
  • 1 dl kevytmaitoa
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl vaaleita leivänmuruja
  • ½-1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua valkopippuria
  • ½ tl raastettua muskottipähkinää

1. Jauha kala monitoimikoneella, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
2. Muotoile pyöryköiksi kostutetuin käsin leivinpaperin päälle uunipellille.

3. Paista uunissa 200 asteessa 20-25 minuuttia tai pannulla voi-rypsiöljyseoksessa niin, että saavat kauniin värin.
4. Tarjoa murekkeen kanssa höyrytettyjä kasviksia ja perunaa sekä herneenversokastiketta (tai valmista remouladekastiketta).

Herneenversokastike

4 annosta
  • 1 ruukku herneenversoja
  • 1 pieni nippu (ruukku) persiljaa
  • 1 pieni nippu (ruukku) tilliä
  • 1 pieni nippu (ruukku) ruohosipulia
  • 1 limetin tai sitruunan mehu
  • 1 dl kasvislientä
  • 2 dl ruoka- tai kasvirasvakermaa


1. Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi.
2. Kuumenna sekoittaen, älä keitä.

Tarjoa kasvispihvien tai kalan kanssa.

Mämmileipä

noin 25 viipaletta
  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ½ - 1 tl suolaa
  • 350 g mämmiä
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • 5-6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1 dl kevyesti rouhittua hasselpähkinää
  • ½ dl kuivattuja puolukoita tai karpaloita

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää haaleaksi lämmitetty mämmi sekä muut aineet ja alusta taikina tasaiseksi. Se saa jäädä pehmeäksi
2. Kohota taikinaa peitettynä tunnin verran, muotoile siitä jauhojen avulla pitkulainen leipä, nosta voideltuun pitkänomaiseen vuokaan ja kohota tunnin verran.

3. Paista 190 asteessa noin tunti. Laita loppuvaiheessa leivinpaperi leivän päälle, ettei pinta tummu liikaa.

4. Leivän kypsyyttä voi kokeilla koputtelemalla sen pohjaa, kypsä leipä kumisee ontosti. Viipaloi jäähtyneenä.


Keltainen ja vihreä levite

  • 200 g rasiamargariinia (60 % rasvaa, tarvittaessa laktoositonta)
  • ja
  • 2 keitettyä porkkanaa
  • 1-2 tl voimakasta currya
  • tai
  • 100 g pala kesäkurpitsaa
  • 10-20 lehteä basilikaa
  • 10-20 lehteä rucolaa
  • 1 valkosipulinkynsi

1. Kypsennä porkkanat tai kesäkurpitsa.

2. Anna kasvisten jäähtyä, pilko ja mittaa levitteen ainekset kulhoon.

3. Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi ja käytä leivällä levitteenä.

Marjakeitto

4 annosta
  • 2 dl marjoja tai marjasekoitusta
  • 5 dl marjamehua
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1-1½ rkl perunajauhoja

1. Mittaa 4 dl mehua kattilaan ja kuumenna, kunnes kiehuu.
2. Sekoita suuruksen ainekset: 1 dl mehua ja perunajauhot, ja kaada sekoittaen mehuun.
3. Anna pulpahtaa ja kirkastua, siirrä pois liedeltä, lisää marjat ja ripauta päälle aavistus sokeria.

4. Tarjoa marjakeittoa uuni-, manna- tai kaurapuuron kanssa tai välipalajuomana.


Vihreäkeitto

4 annosta
  • 400 g kesäkurpitsaa
  • 400 g herneitä (pakaste)
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7-8 dl kasvislientä
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa tai kasvirasvatuorejuustoa
  • ¼-½ tl vastarouhittua valkopippuria
  • ¼-½ tl rakunaa
  • 2-3 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (persijaa, tilliä, basilikaa)

1. Huuhdo ja pilko kesäkurpitsa, kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä.

2. Pane kaikki kasvikset kasvisliemeen kiehumaan ja soseuta sauvasekoittimella, kun ne ovat pehmeitä.

3. Lisää tuorejuusto ja silputut yrtit sekä pippuri.

4. Anna juuston sulaa, tarkista maku ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

Marjapaistos

Muista käyttää viime kesän marjat pakastimesta.

8 annosta
  • 600 g pakastemarjoja (mansikkaa, vadelmia, herukoita, mustikkaa)
  • 2-3 rkl hyytelösokeria (tai sokeria ja 1-2 tl perunajauhoja)
  • pala (10 g) tuoretta inkivääriä
  • 2 appelsiinia
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • Muruseos:
  • 1 dl spelttijauhoja (tai tummia vehnäjauhoja)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl mantelilastuja tai rouhetta
  • 2/3 dl tummaa kidesokeria
  • 75 g kasvimargariinia

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Sekoita hyyteösokeri marjoihin.
3. Kuori ja pilko inkivääri, pese ja raasta appelsiininkuori, pilko appelsiini ja lisää kaikki marjoihin.
4. Sekoita jauhot, hiutaleet, mantelilastut ja ½ dl sokeria keskenään ja nypi rasva sekaan.
5. Annostele marjaseos pieniin vuokiin (6 kpl), jaa muruseos päälle ja ripottele jokaiseen hiukan tummaa sokeria.
6. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia ja tarjoa hiukan jäähtyneenä kylmän maidon, soijamaidon, paksun jogurtin, vaniljajäätelön tai tofujäätelön kanssa.