Syksy

Sieni-kaalilaatikko

4-6 annosta  
  • 500 g valkokaalia
  • 1 iso (80 g) porkkana
  • 1 kesikikokoinen (80 g) palsternakka
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ¼ punaista chiliä
  • ½-1 tl meiramia
  • ½-1 tl timjamia
  • ½-1 tl kuminaa
  • 2 dl keitettyä ohraa tai riisiä
  • 1 dl soijarouhetta (tai 250 g jauhelihaa)
  • 1 l suppilovahveroita (½ l, jos käytät jauhelihaa)
  • 2 tl soijakastiketta
  • ½ tl vastarouhittua mustapippuria
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl maitojauhetta tai soijajauhoa (tai 2 munaa)
  • ½ tl suolaa
1. Keitä ohra ja esikäsittele sillä välin kasvikset: perkaa sienet, silppua kaali ja sipulit, kuori ja raasta juurekset.
2. Leikkaa suppilovahverot sopivan pieneksi ja siirrä kuivalle pannulle. Kun neste erottuu, lisää soijarouhe. Mausta soijakastikkeella ja siirrä kulhoon. (Jos käytät jauhelihaa, ruskista se kevyesti ja siirrä kulhoon.)
3. Mittaa pannulle öljyä, kuullota sipulit ja siirrä kulhoon.
4. Ruskista hiukan kaalisuikaleita ja juuresraasteita, siirrä kulhoon ja lisää mausteet.
5. Sekoita maitoon maitojauhe, soijajauho tai kananmunat, suola ja pippuri.
6. Sekoita ohra kasviksiin ja siirrä yhteen isohkoon tai kahteen pieneen vuokaan, kaada munamaito päälle ja paista 200 asteessa reilu tunti.
 

Punajuuripihvit

24 kpl
  • 500 g punajuuria
  • 250 g jauhoisia perunoita
  • 1 sipuli
  • ½ rkl rypsiöljyä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½-1 tl timjamia
  • ½-¾ tl suolaa
  • ½-¾ tl pippuria
  • 2 rkl pellavarouhetta
  • 1-2 kananmunaa (tai ½ dl pellavarouhetta)
  • rypsiöljyä tai kasvimrgariinia paistamiseen
1. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä.
2. Kuori punajuuret ja perunat ja hienonna monitoimikoneella, lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
3. Paista taikinasta pihvejä lettupannulla melko miedolla lämmöllä (tai uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia). 4. Tarjoa punajuuripihvit spelttilisäkkeen ja yrteillä maustetun kermaviilin tai sienikastikkeen kanssa.

Spelttilisäke

4 annosta
  • 5 dl kasvislientä
  • 2½ dl spelttisuurimoita (jyviä)
  • 1 tl rypsiöljyä
  • 1 iso (100 g) porkkana
  • 100 g kesäkurpitsaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ½ tl rakuunaa

1. Keitä speltti öljytilkalla höystetyssä kasvisliemessä niin, että neste imeytyy.
2. Kuori ja raasta sillä välin porkkana, pilko kesäkurpitsa ja kuullota niitä öljyssä hetki.
3. Sekoita kasvikset kypsään spelttiin, mausta rakuunalla ja tarjoa lisäkkeenä kasvispihvien, kalan tai liharuuan kanssa.

Hirvikeitto

6 annosta

  • 800 g hirven keittolihaa (mukana vähän ydinluuta)
  • 1/2-1 tl merisuolaa
  • 3-4 laakerinlehteä
  • 15 maustepippuria
  • 5-10 katajanmarjaa
  • 500-600 g perunoita
  • 400-500 g porkkanoita
  • 150 g selleriä
  • 150 g palsternakkaa
  • 200 g lanttua
  • 1 sipuli
  • 1,5 l lihalientä (vettä)
  • 1 dl silputtua persiljaa


1. Pane liha kiehumaan 1,5 l vettä ja kuori vaahto pois. Lisää suolaa ja mausteita sekä sipuli lohkoina ja keitä pehmeäksi miedolla lämmöllä (noin 2 tuntia).
2. Pese, kuori ja pilko kasvikset ja siirrä kiehumaan siivilöityyn lihaliemeen.
3. Paloittele liha, kun kasvikset ovat kypsiä ja lisää viimeiseksi silputtu persilja.
4. Tarkista maku ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Sienikeitto

4 annosta
  • 1 l tuoreita sieniä tai 2-3 dl pakastettuja (suppilovahveroita, herkkusieniä tai muita syötäväksi käsiteltyjä sieniä)
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 6-7 dl vettä
  • 4 dl tomaattimurskaa
  • ½ tl yrttisuolaa
  • ½-1 tl rakuunaa
  • ½-1 tl timjamia
  • 1-2 tl basilikaa
  • ½-1 tl rouhittua mustapippuria
  • ½ tl sokeria
  • 100 g sulatejuustoa (Musta Koskenlaskija)


1. Puhdista, pilko ja esikäsittele sienet tarpeen mukaan, kuori ja hienonna sipuli.
 
2. Kuullota sipuli öljyssä, lisää sienet, anna hiukan haihtua, lisää sulatejuusto kuutioina sekä muut aineet.
 
3. Hauduta viitisentoista minuuttia välillä sekoitellen, tarkista maku ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

Juures-linssikeitto

4 annosta
  • 400-500 g (4-6 kpl) porkkanoita
  • 500-600 g (1-2 kpl) bataattia
  • 200 g (2-3 kpl) perunaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ¼ punaista chiliä
  • 1-2 rkl rypsiöljyä
  • 1 l kasvislientä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1-2 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl limettimehua


1. Puhdista, kuori ja pilko juurekset, sipulit ja chili. 2. Kuullota sipulit ja chili öljyssä, lisää kasvisliemi ja juurespalat. 3. Kypsennä kymnmenisen minuttia, lisää huuhdellut linssit ja kypsennä vielä 10 minuuttia. 4. Tarkista kasvisten kypsyys, soseuta keitto, lisää kookosmaito, soijakastike ja limettimehu sekä tarvittaessa 1-2 dl kasvislientä.
5. Tarkista maku ja tarjoa keittoa hyvän leivän kanssa. Keittolautaselle voi lisätä nokareen jogurttia tai yrttiöljyä.

Munakoisopaistos (Moussaka)

4 annosta
  • 900 g-1 kg (2 kpl) munakoisoja
  • 1-2 sipulia
  • (1-3 valkosipulinkynttä)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 300 g paistijauhelihaa (voi olla myös karitsaa tai sikanautaa)
  • 400 g tomaattimurskaa
  • ½-1 dl tomaattipyreetä
  • ½ tl merisuolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • ½-1 tl jauhettua maustepippuria
  • 2 tl yrttiseosta (esimerkiksi Välimeren)
  • 1 tl oreganoa
  • 3 dl luonnonjogurttia tai kermaviiliä (rasvaa noin 3 %)
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1 kananmuna
  • 100 g voimakasta juustoraastetta (esimerkiksi mustaleimaa tai vuohengryereä)

1. Viipaloi munakoisot noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi, lado ne uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista noin 15 minuuttia, jotta ne kuivuvat hiukan.
2. Kuori ja pilko sillä välin sipulit ja kuullota öljyssä, lisää jauheliha ja ruskista kevyesti.
3. Lisää tomaattimusrska ja pyree sekä mausteet ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä. 4. Sekoita jogurttiin perunajauho, kananmuna ja juustoraaste.
5. Lado öljyttyyn vuokaan (suorakaide noin 23 cm x 33 cm) ensin munakoisoviipaleita, sitten kastiketta, pari kerrosta, niin että päällimmäiseksi tulee munakoisoviipaleita. Lisää jogurttiseos ja paista uunin alatasolla 180 asteessa 45-60 minuuttia. Vegevinkki. Vaihda jauheliha 2 dl:an soijarouhetta, joka turvotetaan 3 dl:ssa kasvislientä, vähennä suola ¼ tl:aan, lisää ½ punaista chiliä pilkottuna. Vaihda jogurtti soijajogurttiin sekä kananmuna ½ dl:an vehnäjauhoja.

Kaalipata

5 annosta
  • 500 g karitsanjauhelihaa
  • 500 g porkkanoita
  • 300 g kyssäkaalia (tai palsternakkaa)
  • 1 kpl (noin 1 kg) keräkaali
  • 1-2 sipulia
  • (2-4 valkosipulinkynttä)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3-4 dl vettä
  • 1 tl merisuolaa
  • ½-1 tl rouhittua maustepippuria
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1-2 tl meiramia (tai yrttiseosta)
  • 1 dl ohrasuurimoita
  • (1-2 rkl siirappia)
  • (2-3 tl soijakastiketta)

1. Puhdista, kuori ja pilko juurekset ja sipulit, silppua kaali pieneksi.
2. Kuullota sipulit öljyssä pannulla, lisää jauheliha, ruskista kevyesti ja siirrä isoon kattilaan.
3. Lisää kattilaan myös vesi sekä porkkana- ja kyssäkaalipalat.
4. Paista kaalisilppu parissa erässä öljyssä pannulla ja lisää kattilaan, lisää myös pippurit.
5. Hauduta parkymmentä minuuttia, lisää ohrasuurimot ja yrtit ja kypsennä vielä 20-30 minuuttia.
6. Lisää siirappi ja tarkista maku, tarjoa puolukkasurvoksen tai etikkapunajuurien kanssa.
Vegevinkki. Jauhelihan sijaan voit käyttää 2-3 dl soijarouhetta, joka turvotetaan ensin vedessä ja valmistetaan sitten ohjeen mukaan kuten jauheliha.

Espanjalainen omenakakku

10-12 palaa
  • 2 dl rypsiöljyä tai juoksevaa voi-kasviöljyseosta tai kasvimargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl täysjyvävehnä- tai spelttijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • ¾ dl maitoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (tai 1-2 tl sitruunankuorta)
  • 4-6 kpl (300-400 g) omenoita
  • 1-2 tl kanelia
  • 1 rkl sokeria

1. Kuori tarvittaessa omenat, poista siemenkodat ja viipaloi.
2. Sekoita rasva, sokeri ja 2½ dl jauhoista ja ota siitä kupillinen (noin 1½ dl) taikinaa erilleen säästöön.
3. Lisää taikinaan kananmuna, maito ja loput jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vanilja.

4. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisija 25-28 cm tai suorakaide 20 cm x 30 cm) tai voitelemattomaan leivinpaperin päälle.
5. Lado omenaviipaleet tiiviisti limittäin päälle, ripottele niille halutessasi kanelia ja sokeria sekä lisää säästetty taikina murusina.
6. Paista 200 asteessa uunin kesitasolla 25-30 minuuttia ja tarjoa haaleana.

Vinkki. Kakun voi leipoa myös luumuista tai muista hedelmistä. Kun haluat tarjota sen juhlavasti, lisää annoksiin 1-2 rkl vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa, jäätelöä tai tofujäädykettä.

Pinaattilisäke

Syksy on lehtipinaatin aikaa.

4 annosta
  • 200-300 g lehtipinaattia
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 125 g minimozzarellaa
  • veitsenkärjellinen muskottipähkinää
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • veitsenkärjellinen rouhittua pippuria
  • (½ dl kasvirasva- tai ruokakermaa)
1. Huuhtele, valuta ja pilko pinaatti, kuori ja hienonna sipuli. 2. Kuullota sipuli öljyssä, lisää pinaattisuikaleet ja kääntele hetki.
3. Lisää juusto sekä mausteet, anna lämmetä ja tarjoa heti paistetun kalan ja perunoiden kanssa.

Vihreä piirakka

8 palaa

Taikina:

  • 75 g voi-kasviöljyseosta
  • 2½ dl täysjyvävehnäjauhoja
  • ½ dl juustoraastetta
  • ½ dl vettä

Täyte:

  • 400 g parsakaalia
  • 5-10 ruusukaalia
  • 400 g kesäkurpitsaa
  • 1 sipuli tai pala purjoa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl kermaviiiliä
  • 1 tl maissi tai ohratärkkelystä
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl juustoraastetta
  • ¼-½ tl suolaa
  • ¼-½ tl rouhittua pippuria
  • ½-1 tl yrttisekoitusta
1. Sekoita rasva ja jauhot murumaiseksi, lisää juustoraaste ja tilkka vettä, niin että saat tasaisen taikinan. Anna vetäytyä peitettynä viileässä.
2. Puhdista ja pilko kasvikset, kuullota sipulikuutiot öljyssä, lisää muut kasvikset ja mausteet sekä kypsennä puolikypsäksi miedolla lämmöllä.
3. Sekoita kermaviiliin tärkkelysjauho, juustoraaste, mausteet ja munat
4. Painele taikina ohueksi kerrokseksi öljytyn vuoan pohjalle ja reunoille (noin 30 x 20 cm tai halkaisija 28 cm), lisää kasvikset sekä kermaviiliseos ja paista 200 asteessa 35-45 minuuttia.

Karpalomuffinit

12 kpl
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl tavallista tai tummaa sokeria
  • ½ dl siirappia
  • 1 dl pullomargariinia
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1½ dl karpaloita

1. Vaahdota munat ja sokeri, lisää siirappi, rasva, jogurtti sekä jauhot, joihin mausteet ja leivinjauhe on sekoitettu. Pyöräytä marjat joukkoon lopuksi.

2. Annostele taikina vuokiin ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vinkki. Voit käyttää vaniljan tilalla noin 2 tl piparkakkumaustetta, niin saat pehmeitä piparkakkuja, ja karpaloiden tilalla tyrnimarjoja.

Inkivääriomenat

4 annosta
  • 6-8 omenaa
  • pala (20-30 g) inkivääriä
  • 4-6 tl voi-kasviöljyseosta
  • 2 rkl vaahterasiirappia

1. Poista omenista siemenkodat, kuori ja pilko inkivääri.
2. Voitele pienehkö uunivuoka ja lado omenapalat siihen, lisää inkivääri, vaahterasiirappi, ja muutama rasvanokare.

3. Kypsennä 200 asteessa puolisen tuntia, niin että omenat pehmenevät ja tarjoa haaleana kylmän maidon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vaniljakastike

4 annosta
  • 4 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria

1. Sekoita kattilassa keskenään maito, muna, sokeri ja perunajauho.

2. Lisää auki leikattu vaniljatanko ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes saostuu.
3. Jäähdytä kastike ja poista vaniljatanko (rapsuta vähän sisusta kastikkeeseen).
4.Tarjoa marja- ja hedelmäjälkiruokien kanssa.