Talvi

Blinit

4 annosta
  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • 15 g hiivaa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • noin 75 g voi-kasviöljyseosta paistamiseen
1. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi, sekoita siihen hiiva, sokeri ja tattarijauhot ja kohota pari tuntia peitettynä
2. Lisää kuumennettu maito, suola, keltuainen ja lopuksi vaahdotettu valkuainen.
3. Paista blini- tai ohukaispannulla rasvassa paksuhkoja blinejä miedolla lämmöllä.
4. Tarjoa heti mädin, smetanan ja sipulisilpun kera.
Vinkki: Muita hyviä lisäkkeitä: sienisalaatti, punajuurisalaatti, suolakurkut ja hunaja, kylmäsavustettu kala tai poro.

Hernekeitto

4 annosta
  • 500 g kuivattuja herneitä
  • 2 l vettä
  • 1 tl merisuolaa
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 15 maustepippuria
  • ½-1 chiliä
  • 2-3 porkkanaa
  • 1 pienehkö palsternakka
  • pala (70 g) selleriä
  • 1 isohko sipuli
  • 1-2 rkl rypsiöljyä
  • ½-1 tl timjamia
  • ½ tl rosmariinia

1. Huuhtele herneet ja liota niitä vedessä yön yli.
2. Keitä herneitä reilun tunnin verran, kuori ja pilko sillä välin juurekset ja sipuli ja kuullota sipuli öljyssä.
3. Lisää keittoon sipuli, juureskuutiot, tilkka vettä sekä mausteet (chili kokonaisena) ja anna hautua välillä sekoittaen noin tunti miedolla lämmöllä. Poista chili valmiista keitosta, jos et halua kovin tulista makua.

4. Tarkista keiton maku ja tarjoa hyvän ruisleivän kera.

Possu-hernekeitto

5 annosta

Valmista kuten hernekeitto, mutta lisää tunnin keittämisen jälkeen 600-700 g savustettua porsaan potkaa keittoon ja vain puolet juuresten määrästä. Pilko liha pieniksi palasiksi keittoon ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa vähän vettä.


Kalakeitto

4 annosta
  • 400 g kirjolohifileetä (tai muuta kalaa perattuna)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 pieni sipuli
  • 4-6 perunaa
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • pala (50 g) selleriä
  • 200 g vihreitä papuja (pakaste)
  • 5 dl vettä (tai kalalientä)
  • ½-1 tl merisuolaa (jos liemessä ei ole suolaa)
  • 2 laakerinlehteä
  • ½-1 tl yrttisekoitusta
  • ½ tl vastarouhittua valkopippuria tai pippuriseosta
  • 1-2 dl kermaa
  • 2-3 dl maitoa
  • 1 dl tuoretta tilliä
Tarjoiluun:
  • 4 viipaletta saaristolaisleipää
1. Pese, kuori ja pilko kasvikset. Kuullota sipulilohkot öljyssä, lisää vesi (tai kalaliemi), suola, laakerinlehdet ja kasvislohkot.
2. Kypsennä kymmenisen minuuttia ja lisää kalafilee nahkapuoli ylöspäin.
3. Kypsennä 8-10 minuuttia, nosta filee lautaselle. Lisää keittoon yrttisekoitus, pippuri, kerma ja maito ja kuumenna.
4. Poista fileestä nahka ja leikkaa filee palasiksi, hienonna tilli. Lisää kala ja tilli keittoon ja tarkista maku sekä kasvisten kypsyys.
5. Kuutioi saaristolaisleipä, paahda kuivalla pannulla rapeaksi ja tarjoa keiton kanssa tai tarjoa lisäkkeenä ruisleipää.

Madekeitto
4 annosta
Samat ainekset kuin kalakeitossa, mutta vaihda kala noin 800-1000 gramman painoiseen perattuun mateeseen ja jätä pavut pois.
Valmistus:
1. Keitä ensin kalaliemi:
Pane suolalla ja pippurilla maustettuun veteen (noin 6 dl) kiehumaan nylkemätön made, josta sisälmykset on poistettu. Anna veden kiehahtaa, kuori vaahto ja anna mateen kypsyä kuumassa vedessä noin 15 minuuttia. Sillä välin voit puhdistaa ja pilkkoa kasvikset. Ota made liemestä, vedä nahka pois ja irrota lihat ruodoista.
2. Valmista keitto loppuun: kypsennä kasvikset liemessä, lisää mausteet, maito, kerma ja madepalat, kuten kalakeitossa. Tarjoa ruisleivän tai leipäkuutioiden kera.

Pikkupullat

20-24 kpl
  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 2/3 dl sokeria
  • (veitsenkärjellinen suolaa)
  • 80 g voi-kasviöljyseosta
  • 6½ dl vehnäjauhoja, hiivaleipävehnäjauhoja tai spelttijauhoja

Voiteluun ja koristeluun:

  • ½ kananmunaa
  • 2-3 rkl mantelirouhetta
1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää muut aineet ja alusta taikina tasaiseksi.
2. Kohota taikinaa liinalla peitettynä noin tunti, kaada pöydälle, vaivaa kuplat pois ja pyörittele kahdeksi pötköksi.
3. Leikkaa pötköt palasiksi ja pyörittele palaset pulliksi. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
4. Kohota pullia leivinpaperoidulla pellillä liinalla peitettynä 15-30 minuuttia.
5. Voitele sekoitetulla kananmunalla ja koristele mantelirouheella sekä paista uunin keskiosassa 6-7 minuuttia.

Laskiaispullat
20 kpl
Tee ensin pikkupullat ohjeen mukaan

Täyte:
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl maitorahkaa
  • 1/4 dl sokeria
  • 1 dl vadelma- tai mansikkahilloa tai 100 g mantelimassaa
1. Vaahdota kerma ja lisää sekaan rahka sekä sokeri.
2. Halkaise jäähtyneet pullat ja nosta hatut pois.
3. Lisää alapuoliskolle hilloa tai mantelimassaviipaleita ja kermavaahtoa ja nosta hatut paikoilleen.


Runebergin tortut

10 isoa tai 20 pientä leivosta
  • 150 g voi-kasviöljyseosta
  • 1½ dl kidesokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1½ dl spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
  • 1½ dl piparkakkumuruja tai korppujauhoja
  • 1-2 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (3-4 rkl punssia tai mantelilikööriä)

Koristeluun:

  • 1-2 dl vadelmahilloa
  • 1 dl tomusokeria tai valmista sokerikuorrutusta
  • (½ rkl vettä)

Lisäksi:

metallisia runeberginvuokia tai paperisia leivosvuokia

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen sekä vaahdota rasva ja sokeri.
2. Lisää vaahtoon munat yksitellen vatkaten ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Voitele vuoat ja aseta pellille leivinpaperin päälle, täytä taikinalla vähän yli puoleen väliin.
4. Paina jokaiseen pieni kolo keskelle ja lisää teelusikallinen vadelmahilloa.
5. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia (pieniä 15 minuuttia). Sekoita tomusokeriin vettä, niin että siitä tulee pursotettavaa ja siirrä muovipussiin.
6. Leikkaa muovipussin kulmaan pieni reikä ja koristele tortut, lisää myös vadelmahilloa ja halutessasi likööriä kostukkeeksi.

Vegevinkki. Käytä rasvana kasvimargariinia ja vaihda kananmunat 1 dl:aan soijajogurttia sekä ½ dl:aan soijajauhoa.


Espanjalainen kalapata

4 annosta
  • 500 g ahven- tai kuhafileitä (tai vaaleaa pakastekalaa)
  • 1 punainen paprika
  • 1 pieni salaattifenkoli
  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 100 g pakastemaissia
  • 70 g vihreitä oliiveja (kivettömiä)
  • (½ sitruunan mehu)
  • ¼ -½ tl vastarouhittua pippuria
  • veitsenkärjellinen voimakasta chiliä
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • ½-1 tl sokeria


1. Viipaloi paprika ja salaattifenkoli, kuori ja hienonna sipulit ja kuullota padassa öljyssä, lisää tomaattimurska ja kypsennä kymmenisen minuuttia.

2. Lisää maissi, puolitetut oliivit ja mausteet, anna hautua kymmenisen minuuttia ja lisää paloitellut kalafileet.

3. Hauduta vielä kymmenen minuuttia ja tarjoa tumman riisin kanssa, höystä annokset lisäämällä 1-2 rkl punaista kastiketta.

Punainen kastike

  • 2 rkl viinietikkaa
  • 1 vaalea leipäviipale
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 2 punaista paprikaa
  • ½-1 ruukkua sileää persiljaa
  • 2 tl jeeraa
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl oliiviöljyä

1. Leikkaa leipäviipaleesta reunat pois, kuori valkosipulinkynnet, poista paprikoista siemenet ja persiljasta kovat varret, pane kaikki monitoimikoneen kulhoon ja hienonna.

2. Lisää jeeraa, suolaa ja vähitellen oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi.


Poro-juureskäristys

5 annosta
  • 500 g poron käristyslihaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • pala lanttua
  • pala selleriä
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • 1-2 tl jauhettua kanelia
  • ¼ tl vastarouhittua mustapippuria
  • (ripaus chiliä)
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl vettä

1. Anna käristyslihan sulaa hiukan ja leikkaa se kapeiksi 4-5 cm:n suikaleiksi, kuori ja raasta juurekset ja kuutioi sipuli.

2. Kaada tilkka öljyä pannuun, paista liha parissa erässä ja siirrä pataan.

3. Lisää öljyä ja kuullota sipuli sekä kasvikset, siirrä pataan.

4. Lisää mausteet pataan, huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi pataan, hauduta miedolla lämmöllä reilu puoli tuntia.

5. Jos nestettä jää paljon, haihduta sitä hiukan, tarkista maku ja tarjoa käristys perunasoseen kanssa.


Karjalan liha-kasvispata

6 annosta
  • 700-800 g karjalanpaistilihaa (naudan etuselkää ja porsaan lapaa)
  • 2 sipulia
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g lanttua
  • 100 g palsternakkaa
  • 100 g selleriä
  • 1 iso paprika
  • 200 g herkkusieniä
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 15-20 maustepippuria
  • 2 oksaa rosmariinia (1-2 tl kuivattua)

1. Ota liha lämpenemään tunti ennen valmistusta, kuori ja pilko juurekset ja sipuli, puhdista ja pilko sienet ja paprika.
2. Lado lihat suurehkoon vuokaan, lisää suola ja vesi sekä mausteet (kokonaiset oksat sideharsopussissa).
3. Lisää kasvispalat ja kypsennä 175 asteessa 2½-3 tuntia.
4. Valele kasviksia välillä ja peitä vuoka loppuvaiheessa kannella tai foliolla. Uunin virran voi sammuttaa viimeisen puolen tunnin ajaksi.
5. Tarkista lihan kypsyys ja tarjoa pataa keitettyjen perunoiden tai ohrasuurimoiden ja salaatin kanssa.

Puolukkajäädyke ja mustikkakastike

8 annosta
  • 100 g puolukoita
  • (1 rkl puolukkalikööriä)
  • 1 dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 2 dl maitorahkaa
  • 2 dl kuohukermaa


Kastike:

  • 200 g mustikoita
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl mustikka- tai puolukkalikööriä

1. Survo puolukat, vaahdota keltuainen ja puolet sokerista, sekoita puolet sokerista rahkaan, vaahdota kerma.

2. Yhdistä jäädykkeen aineet, kaada jäädykevuokaan ja jäädytä seuraavaan päivään.
3. Kastiketta varten survo mustikat, sokeri ja likööri keskenään ja kuumenna.
4. Ota jäädyke sulamaan tuntia ennen tarjoilua, kasta vuoka kuumaan veteen, kumoa jäädyke, koristele ja tarjoa lämpimän kastikkeen kanssa.

Kurpitsapiirakka

8-10 palaa

Pohja:

  • 2 dl speltti- tai vehnäjauhoja
  • ½ dl pähkinärouhetta
  • 75 g kasvimargariinia
  • 1 tl kanelia
  • 1-2 rkl vettä

Täyte:

  • 400 g talvikurpitsaa (500 g kuoren ja siementen kanssa)
  • 1-2 omenaa
  • pala inkivääriä
  • 1½ dl tummaa sokeria
  • 2 dl maitoa (tai 1 dl maitoa ja 1 dl kermaa)
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
  • 2 kananmunaa
1. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet ja nypi sekaan rasva. Lisää vettä ja sekoita tasainen taikina.

2. Kuori kurpitsa ja omenat ja poista siemenet, kuutioi ja kypsennä kattilassa noin 15 minuuttia. Lisää kuorittu inkivääri ja soseuta.
3. Sekoita soseeseen sokeri, maito, mausteet, perunajauho ja lopuksi munat.

4. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 25 cm) ja kaada täyte päälle.
5. Paista 180 asteessa noin 50 minuttia. Tarjoa haaleana tai kylmänä. Juhlista annokset jäätelöllä tai vaniljakastikkeella.


Punajuuripaistos

4-6 annosta

  • 1,2 kg punajuuria
  • 400 g palsternakkaa
  • 200 g fetaa
  • ½-1 tl yrttisekoitusta
  • ½ tl merisuolaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 dl kasvirasvakermaa tai ruokakermaa
1. Pese, kuori ja viipaloi juurekset.

2. Öljyä suuri uunivuoka (20 cm x 30 cm) ja lado siihen ensin kerros punajuuriviipaleita, sitten palsternakkaa ja murenna feta päälle. Lisää yrttimaustetta ja loput punajuuriviipaleet sekä suolaa ja yrttimaustetta sekä tiputtele öljyä pinnalle.

3. Paista 200 asteessa noin tunti niin, että juurekset ovat kypsiä. Lisää puolessa välissä hiukan kermaa pinnalle ja leivinpaperi paistoksen päälle. Tarjoa sellaisenaan hyvän leivän kanssa tai lisäkeruokana.

Papu-pähkinäpallerot

4 annosta
  • 500 g (2 tlk) kypsiä kidneypapuja
  • 250 g (1 tlk) kypsiä kikpapuja
  • 1 pieni sipuli
  • ¼-½ chiliä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 3-4 rkl pähkinälevitettä
  • 1 dl ruiskorppujauhoja
  • rypsiöljyä paistamiseen
1. Kuori, pilko ja kuullota öljyssä sipuli sekä pilkottu chili, hienonna osa pavuista perunanuijalla.2. Sekoita monitoimikoneella loput pavut, jauhot, mausteet ja pähkinälevite.
3. Kääntele sekaan survotut pavut ja tee kostutetuin käsisn palleroita, jotka kastat korppujauhossa.
4. Lado pallerot öljytylle leivinpaperille ja paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia kääntäen ne ympäri kerran paiston aikana, tai paista öljyssä lettupannulla.
5. Tarjoa palleroiden kanssa lämpimiä kasviksia ja tulista tomaattikastiketta tai yrteillä maustettua paksua jogurttia.

Hedelmäsalaatti

4 annosta
  • 1 banaani
  • 1 isohko appelsiini
  • 1 isohko omena tai päärynä
  • 2 dl viinirypäleitä tai kotimaisia pakastemansikoita tai vadelmia
  • 2-4 rkl omena- tai appelsiinimehua

1. Kuori ja pilko banaani ja appelsiini, pese ja pilko omena ja viinirypäleet.
2. Lisää tilkka mehua kastikkeeksi ja säilytä kylmässä tarjoiluhetkeen.
3. Salaatin voi juhlistaa paksulla jogurtilla, jäätelö- tai soijajäätelöpallolla.

Vinkki. Uutta makua hedelmäsalaattiin saat vaihtelemalla hedelmiä ja käyttämällä välillä mausteena palasen hienonnettua inkivääriä tai ripauksen jauhettua kanelia.

Manteli-porkkanalaatikko

4 annosta
  • 600 g porkkanoita
  • 1-2 dl vettä
  • 120 g mantelijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • ¼ tl jauhettua valkopippuria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 rkl mantelirouhetta
  1. Kuori porkkanat, pilko ja keitä vedessä kypsäksi. Survo porkkana nesteeseen, lisää mantelijauhe, mausteet ja maissitärkkelys. Tarkista maku.
  2. Voitele vuoka ja kaada sose siihen. Ripottele päälle mantelirouhetta ja voinokareita ja paista 175 asteessa puolisen tuntia.

Inkivääri-lanttulaatikko

4 annosta
  • 600 g lanttua
  • 1-2 dl vettä
  • 20-40 g tuoretta inkivääriä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua valkopippuria
  • 1-2 rkl siirappia
  • 1 dl ruokakermaa tai kasvirasvakermaa
  • 1 kananmuna (tai ½ dl soijajauhoa)
  • 2 rkl voita tai öljyä
  1. Kuori lanttu, kuutioi ja keitä vedessä kypsäksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Survo lanttu nesteeseen (älä lisää heti kaikkea nestettä), lisää mausteet kerma ja muna.
  2. Voitele vuoka ja kaada sose siihen. Lisää voinokareita ja paista 175 asteessa puolisen tuntia.

Sinappilohi

4 annosta
  • 800 g lohifilee
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl vastarouhittua mustapippuria
  • 20 g inkivääriä tai piparjuurta
  • 1 dl sinappia (konjakkisinappia tai muuta hyvää sinappia)
  1. Aseta filee leivinpaperin päälle uunipannulle, mausta suolalla, pippurilla, inkiväärillä tai piparjuurella, ja levitä sille sinappi.
  2. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia ja tarjoa perunan ja uunijuuresten kanssa.